Shavuot

Shavuot, ”veckofesten”

8-9 juni 2011, 27-28 maj 2012,  15-16 maj 2013, 4-5 jun 2014, 24-25 maj 2015

Enligt Judisk Kalender: 6 Sivan.

Judaism
Judendom

Shavuot, ”veckofesten”, den judiska pingsten, kallas också  ”chag hakkatsir” (veteskördens fest), ”Hag Matan Torateinu” (festen för givandet av Toran), ”Hag ha-Bikkurim” (de första frukternas fest).
Sahvout är den andra av de tre Vallfarts- eller Pilgrimshögtiderna (Shalosh R’galim), de andra är Sukkot och Pesach.

Ursprungligen var shavuot en skördefest med firande av att vårens löften har gått i uppfyllelse och våren övergår till sommar. De sju veckorna (49 dagar) mellan Pesach och Shavuot, omerdagarna, ses som en tid av förväntan, när skörden avslutats firas med Shavuot då synagogan bl a smyckas med bladverk.

Under årens lopp har Shavuot fått en djupare mening och firas även till minnet av den dag då Israels folk fick Toran (de fem Moseböckerna) av Gud vid berget Sinai. Räknandet av dagar mellan Pesach (påsk) och Shavuot erinrar om att påsken fysiskt befriade judarna från träldom (flykten från Egypten), medan givandet av Toran på Shavuot återlöste folket andligt från avgudadyrkan och omoral.
Shavout kallas pingst men har inget samband med den kristna helgen pingst som infaller 50 dagar efter den kristna påsken.

Shavuot varar i en eller två dagar .En tradition är att man stannar uppe hela första natten och studerar Toran, för att sedan be så tidigt som möjligt på morgonen. Minst en gång under helgen äter man mat gjord av mejeriprodukter – ”chalavi”. Orsaken till det är lite oklar, det kan vara en rest av löftet om landet Israel som ett land flödande av ”mjölk och honung”, eller på grund av att förfäderna inte hade annat att ta till när de genom Toran fick de ny föreskrifterna om mathållning.

Shavuot är helg då arbete inte är tillåtet.
Alla judiska helger börjar vid solnedgången och pågår till nästa dags solnedgång. Om exemelvis datumet anges till 29 sep, börjar helgen på kvällen 28 sep och pågår till kvällen 29 sep.

Mer om Shavuot

Mer info:
Judiska Kalendrar
Judaism 101
Judendom
Judiska församlingen
Judiska församlingen Stockholm

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s