Lag Baomer

Lag Baomer

Judaism
Judendom

22 maj 2011, 10 maj 2012, 28 apr 2013, 18 maj 2014, 7 maj 2015
Judisk Kalender: 18 Lyar

Denna dag, den 33:e i Omerräkningen (49-dagarsperioden mellan pesach och shavuot), markerar kulmen och vändpunkten av den pest som drabbade rabbi Akivas lärjungar och som gjorde Omerräkningen till en tid av halvsorg. Omerräkningen pågår från och med andra kvällen Pesach till Shavuot. Denna dag firas därför som en halv helgdag. På grund av sambandet med Rabbi Akiva och hans anhängare har dagen blivit känd som de lärdes högtid.

Förutom att vara den dag då pesten kulminerade markerar Lag Baomer årsdagen av Rabbi Shimons död. Enligt traditionen ska han den dagen ha avslöjat Toras djupaste hemligheter i ett Kabbalistiskt verk kallat Zohar.
Enligt Zohar fylldes Rabbi Shimon’s hus av eld och ljus hela den dagen när han undervisade sina lärjungar.
Trots att årsdagar till minne av en död vanligtvis är sorgefyllda dagar, är Rabbi Shimon’s död vid Lag Baomer en festdag. Bål tänds och människor dansar och sjunger vid eldarna. Bröllop, musik, utflykter och hårklippning förläggs ofta till denna dag men är inte tillåtet  de övriga dagarna under Omerräkningen.

Counting of the Omer (Sefirat Ha’omer, Hebr: ספירת העומר)
Förbinder Pesach (Passover) med Shavuot. Varje kväll, från Pesach’s andra kväll till kvällen före Shauvot, reciteras välsignelser och dagen räknas i både dagar och veckor, så t ex den 16:e dagen säger man ”idag är det sexton dagar, vilket är 2 veckor och 2 dagar av Omer”.

Omer kallas den offergåva som israeliterna tog med sig till templet på den andra dagen av den judiska påsken, pesach. Efterhand blev omer även ett mått på perioden mellan pesach och shavout (pingst) där man sammanlagt räknar omer i 49 dagar.

I dag utförs omerräkningens ritualer i bland annat traditionella synagogor, där man uttalar välsignelser samtidigt som man lyfter kärvar eller en kopp med gryn upp mot himlen varje kväll i 49 dagar. Under denna period rakar eller klipper sig inte traditionella judar och man anordnar heller inga bröllop.

Ceremonin har flera ursprung: enligt rabbinsk tradition ska en präst ha lett en grupp troende judar från utkanten av staden till templet. Under tiden de vandrade ska prästen ha lovprisat Gud med musik och dans. Väl framme vid templet ska prästen ha hållit upp kärvar och vajat dem i olika riktningar.
Många judar ser omerperioden som en sorgeperiod, eftersom det var under denna period som flera olyckshändelser inträffade i den judiska historien, bland annat pesten som slog till mot rabbin Akivas lärjungar under revolten mot Rom år 135.

För messianska judar har ritualen en annan innebörd: de associerar den med Yeshuas död och uppståndelse.

Alla judiska helger börjar vid solnedgången och pågår till nästa dags solnedgång. Om exemelvis datumet anges till 29 sep, börjar helgen på kvällen 28 sep och pågår till kvällen 29 sep.

Mer om Lag Baomer:
Mer om Omer-räkning (Counting of the Omer)
———————————————

Mer info:
Judiska Kalendrar
Judaism 101
Judendom
Judiska församlingen
Judiska församlingen Stockholm

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s