Ederlezi, Durdevdan

Ederlezi, Durdevdan

6 maj
Kristendom serbisk-ortodoxa kyrkan
romer
gorani (muslimer)

Serbien, Montenegro, Bosnien-Hercegovina, Kosovo, Bulgarien

Đurđevdan (romani: Ederlezi) är en serbisk religiös högtid  som även firas av romer (framförallt från det forna Jugoslavien), oavsett om de är kristna eller muslimer. Denna högtid hyllar återkomsten av våren och är av de flesta ansedd som den viktigaste inom den romska kulturen.
Ederlezi är en romsk beteckning för det serbiska firandet av St Georgs dag den 6 maj.
Ordet Ederlezi kommer från turkiska Hidirellez, namnet på en helg 40 dagar efter vårdagjämningen. Hidirellez betyder att naturen återföds och ses som början av sommaren. Enligt folktron  kommer det man önskar denna natt att gå i uppfyllelse, skador kommer att läka och all olycka upphör…

Dagen har fått en kristen dimension genom att St Georg (St Göran) firas samma dag. St Georg är ett av de viktigaste helgonen inom serbisk-ortodoxa kyrkan, men firas inom romersk-katolska kyrkan den 23 april.

Även gorani från Gora i Kososvo firar đurđevdan, trots att de är muslimer.

En liknande högtid 6 maj tillägnad Sankt Göran firas även i Bulgarien och inom den bulgarisk-ortodoxa kyrkan.  I Bulgarien är  St Georg skyddshelgon för bulgariska armén, därför kallas 6 maj även Armédagen eller ”The Day of Bravery” och är nationell helgdag.

”Ederlezi” är också en populär traditionell folksång från den romska minoriteten i Balkan. Sången har fått sitt namn efter vårfesten med samma namn, lyssna här:   Goran Bregovic – Ederlezi

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s