Internationella dagen för pressfrihet

World Press Freedom Day

Den 3 maj varje år firas världsdagen för pressfrihet enligt beslut 1993 av FN:s generalförsamling. Årets tema var ”21:a århundradets medier: Nya gränser, nya hinder”.

Yttrandefriheten är en grundläggande mänsklig rättighet som anges i artikel 19 i FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna. Pressfrihet innebär tillgång till information via medier och är avgörande för demokratin. FN-deklarationen kräver fria och oberoende medier över hela världen.

Förutom att uppmärksamma och utvärdera principerna för pressfrihet vill man även hedra de journalister som har förlorat sina liv i pressens tjänst.

Uttalande av Ban Ki-moon, FN:s generalsekreterare:
”Kränkningar av grundläggande mänskliga rättigheter får inte stå oemotsagda. Statliga myndigheterna måste göra allt för att motverka straffrihet och för att skydda journalisternas säkerhet. Vi kommer aldrig att glömma modet hos de journalister som betalat med sina liv för vår rätt att få veta.”

Den svenska pressfriheten betyder att vi kan välja vad vi vill läsa eller vem vi vill lyssna till, att det finns alternativ. Obekväma journalister tystas inte, nyheter censureras inte – och detta är en självklarhet för oss.
Reportrar utan gränser delar varje år ut ett pris på pressfrihetens dag. 2011 gick det till Wael Ghonim, Googles marknadschef för Mellanöstern och Nordafrika. Med sitt modiga bruk av sociala medier blev han en viktig inspiratör för den egyptiska demokratirörelsen, heter det i motiveringen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s