Påsk – Påskdagen

Påsk – Påskdagen                                                                                                                                (24 april 2011) 8 april 2012

Kristendom

Påsken (Easter, Paschal) är den kristna kyrkans äldsta och största helg, den firas till minne av Kristus död och uppståndelse men är från början en judisk tradition (se Pesach). Ordet påsk kommer från hebreiskan: gå förbi, skona = pasach

Påskdagen (Easter Sunday)
(Jesu uppståndelse) är den största dagen inom kristna kyrkan  Inom en del kyrkor börjar firandet med en sen påskmässa/påskvaka under natten till påskdagen.
Påskfirandet utsträcks till hela veckan före den egentliga påsken (dvs påskdagen), den så kallade Stilla veckan. För de kristna är inte heller firandet över när påskhelgen tar slut – efter påskdagen följer 40 dagar av glädje vilket kulminerar med Kristi Himmelfärdsdag och efter 50 dagar med Pingsten (pentekosté)
46 dagar före påsken infaller fastan(lent), en period av återhållsamhet, som varar ända fram till påskdagen.

Stilla veckan, även kallad Passionsveckan, Dymmelveckan, Tysta veckan eller (oegentligt) Påskveckan, är den sista veckan i fastetiden, det vill säga veckan före Påskdagen, från Palmsöndagen till och med Påskafton.

Den viktigaste gudstjänsten är av tradition påsknattens sk påskvaka. Gudstjänsterna under påsken innehåller den kristna övertygelsen att den historiska gestalten Jesus från Nasaret är identisk med Jesus Kristus, mänsklighetens frälsare som efter döden på korset uppstått från de döda.
Denna övertygelse är en gemensam och grundläggande bas i trossystemet för de rörelser som bekänner sig till Kristus och till kristendomen.

Påsken är en s.k. rörlig helg som kan infalla vilken söndag som helst mellan 22 mars och 25 april beroende på att påskdagens datum bestäms av ”påskfullmånen”. Påskdagen infaller nämligen på den söndag som kommer närmast efter den första fullmånen som infaller på eller efter 21 mars.
Vid övergången till gregoriansk kalender under 1500-1700-talen höll en del ortodoxa kyrkor fast vid den gamla julianska kalendern och därför firar de påsk på annat datum än övriga kyrkor.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s