Våffeldagen – Vårfrudagen

I Sverige är det tradition att man äter våfflor just den 25 mars på Jungfru Marie Bebådelsedag (kristendom), något som kan förklaras med att det förr efter vinterns mörker, åter fanns större tillgång till både ägg och mjölk.

Förr kallades ”jungfru Maria” även för ”Vår Fru” och därför kallas även Jungfru Marie Bebådelsedag för ”Vårfrudagen”. Att detta sedan blev ”våffeldagen” tros vara ett hörfel, ”Vårfru” blir lätt ”våfflor”. Det kan vara en förklaring till varför man i Skåne ställde sig frågande till våffleätandet, där ”Vårfrudagen” hette ”Fruedag” från danskan och inte språkligt påminner om våfflor på samma sätt.

Marie bebådelsedag är den första av vårens högtider och festdagar, kallas mer familjärt för vårfrudagen och markerar slutet på vintern och början på våren. En del traditioner från det gamla bondesamhället som har att göra med olika sysslors början och slut har därför knutits till denna dag. I norr skulle t.ex. timmerkörningen vara klar och i söder skulle man ha tröskat färdigt.

Firandet av Jungfru Marie Bebådelsedag kan spåras i kristna länder så långt tillbaka som 600-talet e.Kr. Man firar den 25 mars, vilket är nio månader före jul och 25 december då Jesus föddes. I den kristna kyrkan är Marie Bebådelsedag numera en flytande helgdag som inträffar på närmaste söndagen kring 25 mars, det vill säga någon gång mellan 22-28 mars. Det folkliga firandet av Marie bebådelsedag/vårfrudagen ligger kvar den 25 mars.

Bebådelsen av Leonardo da Vinci (1472-1475)

Källor:
Nordiska museet

se även  Marie Bebådelsedag (Jungfru Marie bebådelsedag, Herrens bebådelse, vårfrudagen) 25 mars, Jungfru Marie Bebådelsedag 27 mars, Marie Bebådelsedag 7 april

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s