Saint Patrick’s Day

Saint Patrick’s Day

Irlands nationaldag 17 mars

Dagen firas till minne av landets skyddshelgon S:t Patrick.
Saint Patrick’s Day har kommit att förknippas med allt irländskt: allt grönt och guld, treklöver (vitklöver) och med tur/lycka. Viktigast för dem som firar dagen med dess religiösa  innebörd, är att St Patrick’s Dag är en traditionell dag för andlig förnyelse och böner.

Störst är naturligtvis firandet på Irland, det är en religiös nationell helgdag så många irländare besöker kyrkan och de flesta verksamheter är stängda – med undantag av pubar och restauranger. .                 
Många irländare har emigrerat till bland annat USA, Storbritannien, Australien och Kanada och tagit firandet med sig dit. Ofta anordnas parader, man bär gröna kläder och om man ser någon som varken bär gröna plagg eller accessoarer får man enligt tradition tillåtelse att nypa dem. Det ordnas mycket aktiviteter med irländsk sång och dans, spel och hantverk.

Här finns förteckning över parader och firande världen över år 2011
St Patrick’s Day Parades worldwide

St Patrick tros ha fötts i England under 400-talet och avlidit på Irland 17 mars omkring år 490 e.Kr. Han är den som anses ha infört kristendomen på Irland, då han bland annat ska ha använt vitklöver för att förklara den heliga treenighet – därför är vitklöver (shamrock) Irlands Nationalblomma.

Det mesta av vad man känner till om honom kommer från uppgifter i hans egna två verk, dels ”Confessio, a spiritual autobiography”, dels ”Epistola” som  är ett fördömande av hur britterna behandlade misshandlade Irländska kristna. St Patrik beskriver sig själv som ”den mest ödmjukt sinnade mannen, som framsade en kontinuerlig lovsång med tack till sin Skapare som utvalt honom till en handling genom vilken många som hade tillbett avgudar och orena saker blivit Guds folk.”
St Patrick sägs också ha fördrivit alla ormar från Irland – i verkligheten är det troligare att det aldrig funnits ormar där eftersom ön var skild från resten av kontinenten i slutet av istiden. Som i många gamla hedniska religioner, var ormen som symbol vanlig och dyrkades ofta, fördrivandet av ormar från Irland var förmodligen en symbol för att sätta stopp för den hedniska tron. St Patrick drabbade samman med druiderna på Tara i sin kamp att avskaffa deras hedniska riter. Historien säger att tack vare honom konverterade krigare, hövdingar och furstar, och tusentals av dem döptes i ”Heliga Wells” som fortfarande bär detta namn.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s