Internationella Kvinnodagen

Internationella Kvinnodagen

firas världen över och betraktas i många länder som en nationell helgdag.
År 1975, under internationella kvinnoåret, började FN fira internationella kvinnodagen den 8 mars och två år senare, i december 1977, antog generalförsamlingen en resolution som erkände kvinnornas roll i arbetet för fred och utveckling och uppmanade till stopp av all diskriminering av kvinnor.
Det är berättelsen om vanliga kvinnor som skapar historia genom kampen för jämlikhet, rättvisa, fred och utveckling och för kvinnors rätt att delta i samhället på lika villkor. Kvinnor på alla kontinenter och med etniska, språkliga, kulturella, ekonomiska och politiska skillnader träffas för att fira sin dag.
Idén om en internationell kvinnodag uppstod först vid sekelskiftet, som i den industrialiserade världen var en period av expansion och turbulens, blomstrande befolkningstillväxt och radikala ideologier. Men redan i antikens Grekland inledde Lysistrate en sexuell strejk mot män i syfte att avsluta kriget och under den franska revolutionen marscherade parisiska kvinnor till Versailles för att kräva kvinnlig rösträtt enligt parollen ”frihet, jämlikhet, broderskap”.
1908 marcherade 15 000 kvinnor genom New York, USA, i protest mot dåliga levnads- och arbetsvillkor, de krävde kortare arbetstid, högre lön och rösträtt.
1910 tog Clara Zetkin, tysk socialdemokrat/kommunist, initiativet till att kvinnor över hela världen skulle börja fira en kvinnodag. Avsikten var att uppmärksamma kvinnorörelsen och främja kampen för kvinnors rösträtt. De första åren firades dagen någon gång under våren.
Sedan dess har den här dagen, IWD – International Womens Day, växt sig allt större och firas i många länder världen över.
Se en kort kronologi över de viktigaste händelserna på FN:s hemsida.

Internationella Kvinnodagen är nationell helgdag i
Armenien
Azerbaijan
Bulgarien
Kazakhstan
Kyrgyzstan
Macedonien
Moldavien
Mongoliet
Ryssland
Tajikistan
Ukraina
Uzbekistan
Vietnam och
Vitryssland (Belarus)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s