14 februari Alla Hjärtans Dag, Valentine’s Day

St Valentinus

Firandet av ett helgon med namnet Valentinus den 14 februari började inom den katolska kyrkan redan i slutet av 400-talet, men exakt vem denne var är oklart.
Många tidiga kristna martyrer hette Valentine. De Valentin som hedrades den 14 februari var Valentine av Rome, präst i Rom som blev martyr omkring år 269 e.Kr., och Valentine i Terni, biskop av Ineramna som sägs ha dödats vid Kejsar Claudius (Aurelianus) förföljelse av kristna.
Den katolska encyklopedin talar också ett tredje helgon vid namn Valentine som lär ha lidit martyrdöden i Afrika men inget mer är känt om honom.

Som helgondag togs St Valentins dag bort ur katolska kyrkans kalender år 1969, men den firas fortfarande i Balzan (Malta) där reliker av helgon påstås finnas, och även över hela världen av traditionalistiska katoliker som följer den äldre kalendern.

Det finns flera äldre myter och legender kopplade till 14 februari som skulle kunna vara ursprunget till det romantiska firandet. Enligt Nordiska museet är den mest kända berättelsen den om ”en Valentin som levde för över sjuttonhundra år sedan. Han var en kristen man som fängslades och led martyrdöden i Rom den 14 februari omkring år 269. Hans brott var att han mot kejsare Claudius vilja vigt unga älskande par. Kejsaren ville ha ogifta krigare i sin armé. Under tiden i fängelset träffade Valentin fångvaktarens dotter som kom med mat och meddelanden till honom. Innan Valentin avrättades skrev han ett avskedsbrev till henne, undertecknat med ”din Valentin”. Detta skulle vara det första Valentinkortet och början på traditionen att skicka varandra kort den 14 februari.”
I en annan variant lär Valentin ha återgett synen till sin fångvaktares blinda dotter.

När St Valentins dag började firas som en romantisk dag på 1400-talet fanns ingen romantik kopplad till någon av dessa Valentin. En av förklaringarna till firandet av en romantisk Valentindag är att man i Frankrike och England betraktade denna dag som speciellt tillägnad älskande par  eftersom fåglarna vid denna tid började para sig. Med det som grund såg man tidpunkten som en lämplig dag att också skriva kärleksbrev.

Både Engelsk och fransk litteratur innehåller hänvisningar till denna dag.
Så skrev t ex Chaucer (eng poet ca 1343-1400) i Parliament of Foules:

”For this was sent on Seynt Valentyne’s day
Whan every foul cometh ther to choose his mate.”

Under medeltiden förekom ”parbildningslekar”, en sed att skriva kärleksbrev med rimmade dikter till sin käraste utvecklades och på 1800-talet blev tryckta och utsirade Valentinkort, ofta utsmyckade med sidenband och spetsar, populära, något som så småningom kompletterades med blommor, choklad och andra gåvor.

Numera är Valentindagen starkt uppmärksammad i de flesta västländer, och firas också på liknande sätt, med kort, choklad, blommor och små gåvor, i många andra länder världen över.

Hjärta

Några exempel från olika länder:

I Sverige, Danmark och Norge har firandet av S:t Valentin och Alla hjärtans dag inte förekommit i någon större utsträckning förrän på 1960-talet, då det lanserades av kommersiella skäl och genom amerikansk kulturell påverkan.

I Japan, liksom Sydkorea, är det vanligt förekommande att flickor ger ”tyckaomchoklad” och ”pliktchoklad” till vänner och pojkar de tycker om. Detta i sin tur medför att pojkarna förväntas ge tillbaka något den 14 mars på ”White day”.

I Finland, där det ibland kallas Vändagen, har dagen uppmärksammats sedan år 1987 då den upptogs i kalendern. Under Alla hjärtans dag uppmuntrar bland annat Finlands Röda kors människor att delta i frivilligt vänarbete.

I Kroatien är det inte ovanligt att pojkar ger licitarhjärtan (hjärtformat bakverk) till personen de tycker om.

I Storbritannien liksom i de flesta länder ger man bort kort, blommor, choklad och andra gåvor, men det finns regionala variationer. I Norfolk är det en figur som kallas “Jack” Valentine som knackar på den bakre dörren till hus och lämnar godis och presenter till barn.
I Wales är det många som firar Dydd Santes Dwynwen (St Dwynwen’s Day) den 25 januari i stället för Alla hjärtans dag. Den firas till minne St Dwynwen, skyddshelgon för walesiska älskande.

I spanska Katalonien är det till stor del liknande festligheter på La Diada de Sant Jordi (Saint George’s Day) den 23 april.

I Slovenien säger ett ordspråk: ”St Valentin kommer med nycklar till rötterna”, dvs växterna börjar gro och ”fåglarna friar till varandra”. Valentindagen har där varit första dagen för arbete i vingårdar och på fält. Som en dag för kärlek har den först nyligen börjat uppmärksammas, traditionellt har 12 mars, den helige Gregorius dag, varit en speciell dag för kärlek.

I Rumänien är den traditionella dagen för älskande ”Dragobete”, som firas den 24 februari. På senare år har Rumänien även börjat fira Alla hjärtans dag den 14 februari.

Enligt judisk tradition är den 15: e dagen i månaden Av-TuB’Av (slutet av augusti) en festival för kärlek. Det är en populär dag att förklara sin kärlek, föreslå äktenskap och ge gåvor som kort eller blommor.

I Mexico och många av länderna i Centralamerika och Latinamerika är 14 februari en dag för både kärlek och vänskap, ”Dia del Amor y la Amistad”.

I Brasilien firas dagen inte alls, där är istället den 12 juni ”Dia dos Namorados” en dag då par utbyter gåvor.

Källor:
Catholic Encyclopedia
Nordiska museet
Alla Hjärtans Dag
Valentine’s Day

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s